Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sloboda zvierat

Sokol s prestreleným krídlom, psi bití, týraní, opustení, či dokonca konzumovaní, mačka s vypichnutým okom, vyhodené gravidné feny, šťenatá v kontajneri, igelitovom vreci, či vodovodnej šachte, zvieratá silne podvýživené, zaparazitované, bezdôvodne zastrelené...

  Sokol s prestreleným krídlom, psi bití, týraní, opustení, či dokonca konzumovaní, mačka s vypichnutým okom, vyhodené gravidné feny, šťenatá v kontajneri, igelitovom vreci, či vodovodnej šachte, zvieratá silne podvýživené, zaparazitované, bezdôvodne zastrelené...
...to je len niekoľko prípadov z mnohých, ktoré sa opäť tohto roku vyskytli na Útulku Slobody zvierat. Zvieratá zomierajú pod kolesami áut, na choroby, vysilenie, mnohé kvôli zanedbávaniu neuveriteľne trpia. Niekedy sa až nechce veriť, že človek je schopný toľkej bezcitnosti, no tam kde už nestačí platiť morálny zákon, je potrebná legislatíva. Podľa Zákona č. 115 NR SR O ochrane zvierat môže byť páchateľ potrestaný podľa závažnosti trestného činu až do výšky 10.000 Sk a právny subjekt až do výšky 500.000 Sk, pri opakovanom priestupku môže dôjsť k odňatiu slobody až na dva roky podľa §
203 Trestného zákona !

Aby sme sa hneď na začiatku mohli v téme zorientovať, je potrebné, aby sme si ujasnili jednotlivé formy porušenia legislatívy v oblasti ochrany zvierat. Čo teda znamená týranie a utýranie zvieraťa, kedy ide o nevhodné zaobchádzanie so zvieraťom, o priestupok a kedy o trestný čin?

V súlade so Zákonom č. 488 / 2002 Z.z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov je v legislatíve SR ustanovený pojem týranie zvierat, ktorým sa rozumejú rôzne stupne porušenia fyzického či psychického stavu zvieraťa. Podľa tohto zákona poznáme v súčasnosti tri stupne porušenia predpisov o ochrane zvierat. Pri priestupku sa jedná o porušenie zákona, ktoré vykoná fyzická osoba, ktorá nie je oprávnená na podnikanie. Za priestupok je možné uložiť pokutu až do výšky 10.000 Sk, alebo pri opakovanom sa dopustení pristupku až do výšky 20.000 Sk. Ak dôjde k porušeniu predpisov osobou oprávnenou na podnikanie alebo právnickou osobou, ide o iný správny delikt, ktorý je postihovaný až do výšky jedného milióna Sk podľa skutku, ktorého sa takáto osoba dopustila. Trestný zákonník v §. 203 hovorí o  trestnom čine týrania zvierat. Tento je skutkovo naplnený v prípade, ak  ktokoľvek v priebehu jedného roka už bol právoplatne postihnutý za priestupok týkajúci sa týrania zvierat alebo ak zviera utýra na smrť - čím sa rozumie nežiadúca starostlivosť alebo cieľavedomé týranie tak, že zviera uhynie na následky tohto konania. Trestný čin týrania môže byť postihnutý nepodmienečným trestom odňatia slobody až na dobu jedného roka, zákazom činnosti alebo peňažným trestom alebo až na dobu dvoch rokov, ak tento skutok spáchal na verejnom mieste, alebo na mieste verejne prístupnom..

Na koho sa môžu obrátiť svedkovia týrania zvieraťa, kto rieši priestupky a kto vážne prípady týrania zvierat? Na čo by sa mali svedkovia sústrediť, ak chcú spolupracovať pri riešení prípadu?

Každý, kto má podozrenie, že dochádza k týraniu zvieraťa, je povinný túto skutočnosť oznámiť na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS podľa miesta), ktorá je oprávnená konať, prešetrovať a zbierať dôkazový materiál týkajúci sa takého konania. Zároveň má RVPS povinnosť priestupky riešiť a prijímať nápravné opatrenia, prípadne sankcie. Svedkovia týrania, alebo ľudia, ktorí majú podozrenie, že k týraniu dochádza, by sa mali kvôli uľahčeniu dokazovania prípadu snažiť zabezpečiť nejaký dôkazový materiál, fotodokumentáciu, svedectvá iných svedkov a pod. V prevažnej väčšine prípadov týranie trvá krátkodobo a pokiaľ nie je dostatočný dôkazový materiál, ťažko sa preukazuje. Najťažšie dokázateľné je týranie zvieraťa metódami obmedzujúcimi jeho fyziologické požiadavky, pretože tieto problémy bývajú zistiteľné až v pomerne neskorom štádiu, kedy dochádza k viditeľným zmenám v správaní tohto zvieraťa.

Koľko inšpektorov ochrany zvierat pracuje na Slovensku  a ako vyzerá ich práca? Podľa skúseností nie všade je dostatok priestoru na riešenie spomínaných prípadov týrania. Ako vnímate túto tému osobne, je podľa vás momentálny systém funkčný ?

V Slovenskej republike na 40 regionálnych a 8 krajských veterinárnych a potravinových správach  na oddeleniach ochrany zvierat pracuje vždy najmenej jeden veterinárny inšpektor. Náplňou práce je vykonávanie predpísaných plánovaných i námatkových kontrol, ale aj kontrol na základe podnetov občanov či orgánov štátnej alebo verejnej správy. V SR bolo za rok 2002 celkovo vykonaných 8090 kontrol, čo znamená celkovo kontrolovaných asi  30 a pol milióna zvierat na farmách, bitúnkoch, v oborách, cirkusoch, pokusných zariadeniach, v karanténach a útulkoch pre túlavé zvieratá a pod.

V súčasnosti je systém veterinárnych  kontrol celkom dobre prepracovaný.  Štátna veterinárna a potravinová správa SR centrálne vydáva jednotné usmernenia pre minimálne rozsahy kontrol. Kontroly sa vykonávajú jednotným spôsobom v celej EU a my ako kandidátska krajina sme tento systém zaviedli v súlade s legislatívou, ktorá je harmonizovaná – jednotne prijímaná v celom Európskom spoločenstve.

ZDROJ: www.slobodazvierat.sk

Okej a na záver môj názor: Ja tomu proste nerozumiem...kde sa v ľuďoch berie toľká zloba a krutosť? Prečo sa musíme vyvyšovať nad ostatné tvory akoby sme my boli niečo viac? Tým totiž ukazujeme presný opak. Sme menej než zvieratá! Sme menej než oni, keďže si to potrebujeme neustále dokazovať. Kde je humánnosť, zľutovanie, láskavosť a hlavne tá toľko ospevovaná inteligencia, ktorou sa tak radi chválime? Pomaly ale isto sa tieto vlastnosi v nás čoraz viac potláčajú a nakoniec z nás zostanú len prázdne telá bez duše a štipky hanby. Ako niekto dokáže ublížiť inému žijúcemu tvorovi? Veď je to, do pekla, tak odporné a neľudské! Čo si o sebe myslíme?! Veď tým, že im ubližujeme, dokazujeme len svoju hlúposť a bezohľadnosť. Kedy to už skončí? Ja sa obávam, že nikdy...teda aspoň ja sa toho nedožiiem... Lenže názor jednotlivca je, bohužiaľ, zbytočný. Veď čo dosiahne jeden človek proti celému svetu? Nič. Najhoršie na tom je, že toto si povie takmer každý. A potom tu nie je nikto, kto by zastavil to, čo sa denno-denne deje - týranie zvierat. Existujú síce rôzne organizácie za slobodu zvierat, ale ani to nepomáha. Ľudia sa naďalej nechávajú unášať svojimi zvrhlými túžbami na úkor úbohých a často bezbranných zvierat. Určite ste aj vy počuli aspoň o jednom prípade utýraného zvieraťa. Napr. pes (boxer), ktorého majiteľ zavrel na balkón a nechával ho utápať sa vo vlastných výkaloch. Pes mal v tele dokonca guľku z brokovnice (teda, aspoň myslím)! Alebo šteniatko, ktoré partia primitívov uviazala povrazom o auto a ťahala za sebou, čím mu spôsobila neskutočne vážne zranenia. Alebo asi 14 ročné deti priviazali mačku, poliali ju benzínom a škrtli zápalkou...a nahrávali si to do mobilu, pričom sa dobre bavili. Proste ju nechali uhorieť! Čo sme to za ľudia...teda ak sa ľuďmi ešte môžeme nazývať...pretože slovo ľudskosť je pre mnohých z nás neznáme.


Nezatvárajte oči!!! | stály odkaz

Komentáre

  1. ludia su taky???
    mna tiez boli srdce ked vidim ze sa robi so zvieratom nieco zle, ale aj ja som casto v tomto proste lenivy a pohodlny... nebol som sice svedkom tyrania zvierata, ze by som mohol zakrocit ale uz len samotne neuvedomovanie tohoto problemu je zle... preto len tak dalej s takymito clankami!
    publikované: 26.04.2007 20:41:47 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  2. fnuk
    ako to moze niekto urobit......nechapem.......
    publikované: 27.04.2007 09:47:19 | autor: ZuZana (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Valasik, ZuZana
    ...tiez nechapem ako moze byt niekto schopny takeho otrasneho cinu ako je tyrane zvierat....proste to, ze sa ludia mlatia hlava nehlava medzi sebou je otrasne, ale ked si potrebuju ventilovat svoje komplexy a zlost na zvieratach tak je to vrchol a strasne ubohe....
    Valasik: dakujem za podporu a vyjadrenie tvojho nazoru, ktory sa zhoduje s mojim...
    ZuZana: diky za komentar...ani ja nechapem ako moze byt clovek schopny takej krutosti...
    Som rada, ze ste sa na tento clanok pozreli a skomentovali to...no som sklamana, ze to neurobili viaceri, pretoze je to dost vazne a naozaj je to PROBLEM....aj ked si to mnohi mozno neuvedomuju, alebo nepripustaju...
    publikované: 28.04.2007 22:20:31 | autor: Kaena (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Ludia su hlupe tvory
    Zrejme si ludstvo ako celok neuvedomuje, ze pokial nebude zit v harmonii ci mieri s prirodou, skracuje si pobyt na tejto planete. Ludia sa maju este velmi vela ucit, ale nemali by sa spoliehat na to, ze sa to naucia za vikend a len si necinne ziju svoj stereotypny zivot bez ohladu na to, ci tym niekomu ublizuju alebo nie.
    publikované: 29.04.2007 16:26:05 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  5. TY KOKSOOO!!
    ........fakt neviem co k tomu povedat...VED JE TO TAKE ODPORNE!! ALE IDE PROSTE O TO, ZE AKO SA TIE UBOHE TVORCEKY CITIA!! KED SOM SA SKUSILA VZIT DO ICH SITUACIE!! VED ALE TO BY NEZVLADLO MNOHO LUDI...NECHAPEM PRECO SA HRAJU NA HRDINOV!! PRE MNA SU TAKETO " OSOBY" UPLNE NEPOCHOPITELNE...FAKT NEVIEM CO POVEDAT...
    ALE NEMOZME TO NEHAT LEN TAK!! VSETCI STE VYSLOVILI NAZOR ZE S TYM NESUHLASITE A PDOOBNE, ALE MYSLITE ZE TO POMOZE?? ASI TAZKO!! TREBA S TYM NIECO ROBIT!! ALE MYSLIUM SERIOZNE ROBIT!! NIE ROBIT A VLASTNE NIC NEROBIT!! =p VED EXISTUJE VELA ORGANIZACII, KTORE TAKETO VECI RIESIA!! NO NIE??? alebo si v pripade potreby zaobstarame vlastnu!! noo to by dopadlo!! :D
    ALE PREDSA IM MUSI NIEKTO POMOCT!!................AK NIE MY TAK KTO??
    publikované: 09.05.2007 19:05:09 | autor: bebushka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014