Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Emo

...niežeby som ja bola emo, ale tento štýl ma zaujal. Viac o ňom si môžte prečítať v článku...

Podľa mňa je emo štýl jeden z najzaujímavejších štýlov na svete. No má to háčik. Nepoznám a ani som ešte nepočula o žiadnom človeku, ktorý by skutočne EMO bol. Pretože väčšina (veľká väčšina) sa na Emo len hrá. Nechcem teraz nikoho urážať, ale je to len môj názor. No veď mi len povedzte, aké strašné problémy môže mať 13 ročné decko (pretože najčastejšie sa stretávam s ľuďmi asi v tomto veku), že si reže žily? Ja si myslím, že takýto človek sa len "dorába" a emo sa mu páči, pretože je to teraz moderný štýl a preto vyhlasuje: "Ja som Emo kid!" Ja osobne k emo štýlu nemám ani blízko, pretože nemám potrebu zakrývať si vlasmi tvár a ubližovať si. No tento štýl ma naozaj zaujal a preto o ňom dávam článok z wikipédie. Taktiež prikladám jedno úžasné video (v hlavnej úlohe neprekonateľný Billy:D), ktoré ma okolo 20 minút a tak si na neho vyhraďte čas, pretože je naozaj vtipné. Mimochodom, je po anglicky.

 

Emo je americký slangový výraz označujúci štýl obliekania alebo hudby. Taktiež môže opisovať nešťastný alebo melancholický stav myslenia. Slovom „emo“ môzu byť označovaní aj členovia „emo scény“ a osoby zapadajúce do príslušného stereotypu.

 

<script type=text/javascript> //

História

Od polovice osemdesiatych rokov bol výraz emo používaný výhradne pre hudobný štýl inšpirovaný vtedajšou washingtonskou scénou. Keď sa hudba koncom deväťdesiatych rokov dostala do povedomia širšieho publika, začalo slovo nadobúdať ďalšie významy.

Pôvod výrazu samotného je nejasný. V ku 1985 členovia skupiny Rites of Spring oznámili v pre časopis Flipside, že ich niektorí fanúšikovia začali označovať ako „emo“, údajne podľa emócií, ktoré skupina ukazovala pri svojich vystúpeniach. V následujúcich rokoch bolo „emo“ vnímané ako skratka z „emotive hardcore“, či „emotional hardcore“, ako bol vtedy tento druh hudby označovaný.

V dnešnej dobe je slovo emo používané v širšom význame, a je často považované za skratku slova „emotivný“. Po roku 2000 začali hudobné skupiny ako Dashboard Confessional popularizovať dramatickejší a osobnejší „emo“ štýl, ktorého texty ďaleko viac oslovovali mládež.

Spolu s tým začala byť hudba známejšia, a „emo“ začalo byť okolím používané ako termín pre prehnanú melodrámu či ublíženosť. Na fanúšikov tak často mierili vety ako „nebuď tak emo“ či „vzmuž sa, emo decko“ vyjadrujúce dojem, že sa berú príliš vážne.

Keď začali veľké vydavateľstvá vydávať hudbu skupín ako „emo“, postupne sa zjednotili aj rôzne štýly ich prezentácie. S tým začal byť s emo spojovaný štýl skupín ako My Chemical Romance alebo Panic! at the Disco, a to vrátane čierneho líčenia očí a dlhých vlasov, zakrývajúcich oči.

Móda a kultúra

Ako emo sú označované dva rôzne štýly obliekania. Prvý vychádza z „indie emo“ scény deväťdesiatych rokov, a má väzby v indie rock a punk rock. Zahrňuje oblečenie obnoseného vzhľadu, typicky v khaki farbách. Tričká bývajú menšie, s podtlačou v štýle osemdesiatych rokov. Tašky a batohy bývajú zdobené špendlíkmi a odznakmi rôznych kapiel.

Druhý populárny štýl je tmavší a vyznačuje sa narovnanými dlhšími vlasmi odfarbenými na tmavo (typicky čiernou, červenou, alebo nejakým neprirodzeným odtieňom tmavej farby). Muži nosia tesnejšie nohavice, obvyklý je piercing pier či obočia a tmavý makeup (u žien aj u mužov; najvýraznejšia je čierna ceruzka na oči, ale vyskytujú sa aj červené očné tiene). Častým doplnkom sú okuliare s hrubšími tmavými rámami, ktoré občas nosia aj jedinci ktorí okuliare v skutočnosti nepotrebujú.

Obľúbenou obuvou sú vysoké tenisky alebo skaterské topánky.

Aj keď „emo“ označuje tak obliekanie a postoje fanúšikov emo scény, ako aj pôvodný hudobný štýl, sú od seba tieto dva významy značne odlišné. Emo ako hudobný štýl dlho predchádza slangovému označeniu „emo“. Súčasne je mnoho dnes aktívnych hudobných skupín označovaných ako „emo“ len preto, že sa ich štýl obliekania zhoduje s významom slangového výrazu.

Častým stereotypom je asociácia ema s masochizmom, hlavne s podrezaním zápästia, čo môže byť do značnej miery spôsobené „emo“ textami, ktoré o masochizme nezriedka hovoria.

Emo ako urážka

Výraz „emo“ je v posledných rokoch tiež používané na Internete ako urážka, vzťahovaná na jedincov javiacich sa ako psychicky labilných, alebo rozoberajúcich svoje osobné životy na verejných diskusných fórach. „Emo“ tiež býva používané k označeniu depresívnych pocitov. U Emo jedincoch sa tiež pomerne často vyskytujú sebedeštruktívne sklony ako napr. rezanie žíl apod.

Zaujímavosti

  • slovo „emo“ môžeme vyslovať normálne, ako [emo] alebo po anglicky [ímo]
  • prvá česká skupina, ktorá sa zaslúžila o propagáciu EMO bola Vypsaná fixa s piesňou 1982. Úryvok z textu: “…jsem malej ímo a ty jsi princezna…” . Na Slovensku nemáme žiadneho slávneho predstaviteľa ema.
  • väčšina ľudí, ktorí počúvajú emo sú mužského pohlavia, pričom bývajú bisexuáli.
  • ľudia, ktorí počúvajú emo mávajú na internete prezývku začínajúcu a končiacu sa písmenom X. napr. x.midwestern.x

Najznámejší predstavitelia EMO:

Svet 

 
Medzi predstaviteľov EMO zaraďujeme aj skupinu My Chemical Romance
  • Jimmy Eat World
  • AFI
  • Fall Out Boy
  • My Chemical Romance
  • Panic! At the Disco
  • Lostprophets
  • Thursday
  • Embrance
  • Bright Eyes
  • The Used
  • Underoath
  • Funeral for a Friend
  • From First To Last

Domáca tvorba

  • Na Slovensku žiadneho známeho predstaviteľa EMO nemáme.

Čo sa týka vyššie uvedených skupín (AFI ,Fall Out Boy ,My Chemical Romance ,Panic! At the Disco ,Lostprophets ) tak tie sú mi dosť blízke. A môžem povedať, že ich nevnímam ako emo skupiny...No čo si dovolím tvrdiť je, že Panic! at the disco nie su emo. Pretože to povedal člen skupiny Ryan Ross. Ja si v podstate pod pojmom "Emo hudba" neviem predstaviť nič konkrétne, pretože väčšina skupín považovaných za emo skupiny podľa mňa emo nie su....Ale to je vec názoru.

Prikladám pár fotiek, aby ste si aspoň zbežne vedeli predstaviť Emo kid (teda pokiaľ neviete, ako vyzerajú;)):

 

 


Zaujalo ma... | stály odkaz

Komentáre

  1. Pls hlasujte!!
    Pls hlasujte pro mě na http://greatgilmor.blog.cz/0703/soutez-o-nej-blog#komentare.Sem tam jako Lilinka!! Sem vám všem vděčná za každý hlásek!! Děkuju mooooc všem!! a ten kdo nebude hlasovat tak se nic nestane!! Ale byla bych rači dyby ste všichni hlásli!! Pa Blambola :-*
    publikované: 18.04.2007 21:25:19 | autor: Blambola (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. mas
    na mojom blogu mas menovky za bleskovku
    publikované: 19.04.2007 16:06:07 | autor: davidko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ach jo
    mno tak jestli ti to moc newa.. tak to necháme tak ok?
    publikované: 21.04.2007 19:24:51 | autor: Emolili (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Hmmmm
    ja som citala v Sparku (ak nevies to je taky rockovometalovy magazin) clanok, ze tieto kapely co pises hore, emo vobec nie su a ze prave emo je skor druh metalcoru a melodic metalu.... veci omnoho tvrdsie... tak som zistila ze emo nepocuvam :-D celkom dobre zistenie lebo sa od toho akosi distancujem ale napr MCR su fajn
    publikované: 13.05.2007 03:19:18 | autor: miyia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. dpc
    " ľudia, ktorí počúvajú emo mávajú na internete prezývku začínajúcu a končiacu sa písmenom X. napr. x.midwestern.x "
    - OMFG , jedna z mojich najpouziavnejsich prezyvok je xPeeteRx .. a tuto prezyvku pouzivam uz hold 8 rokov.. ach jaj.. co tito ludia nevymislia..
    publikované: 14.05.2007 06:16:58 | autor: Pierre (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hmmm..
    netreba setkych "EMO" skatulkovat- rezu zili,samovrahovia.......a ja si myslim...ze "pravy" emo to o sebe nevyhlasuju..jednoducho taky su a silne emocionalnych ludi je vela a hlavne teenagerov(takze aj 13-rocny)..ale je pravda ze vbela sa ix na emo hra a to je dost blbe lebo tym zastieraju to,cim vlastne ozaj su..
    publikované: 06.07.2007 18:41:34 | autor: Carla (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. E.M.O.
    mne sa paci emo a ale sa mi nepaci ich ZIVOTNY styl. len sa mi paci ich styl obliekania.ja sa len tak obliekam .
    publikované: 06.11.2007 11:44:44 | autor: terka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. pesnicka
    neviete niekto nahodou nazov tej pesnicky ktora hra uplne na konci toho videa??
    publikované: 17.12.2007 01:31:57 | autor: ponorka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ja som bol emo ani som o tom nevedel
    Ja som bol emo vždy až na ofinu a bobliekanie ale spraval som sa tak.

    JA pred emo :Plač, Denik, Bisexulalita , Deprasie
    Ja po emo:Plač, Denik, Bisexulalita , Deprasie, ofina
    publikované: 02.03.2008 15:51:53 | autor: Arashi (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ...
    neviem o tom ze by MCR boli niekedy emo kapelou, ani ine vyssie uvedene =)
    publikované: 29.12.2009 00:51:08 | autor: Klaudiqa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014