Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Disturbed

Spoznala som ich vďaka filmu Queen of the damned. Hneď ako som počula Down with the sickness som si zohnala ich tri albumy. A dobre som spravila;)...sú úplne skvelí!!! A David je strašný sympaťák:).
 

 DISTURBED

Gitarista Dan Donegan, bubeník Mike Wengren a basák Fuzz už mali dosť rôznych skúšok s ľuďmi, ktorí im "nesadli" do ich štýlu a predstáv. Ťažko je presadiť sa mladej nekompromisnej kapele na chicagskej scéne. Spomínané trio už strácalo nádej, no nakoniec sa im pred troma rokmi podarilo objaviť speváka Davida Draimana a zrazu sa všetko zmenilo. Draiman so sebou priniesol hneď aj nový názov - Disturbed. S jeho príchodom sa trojica začala neuveriteľne vyvíjať a zdokonaľovať. David bol prvý spevák, ktorý chcel improvizovať. Ostatní chceli iba spievať prevzaté skladby.

David prišiel z konzervatívnej, nábožensky založenej rodiny, ktorá s ním mala úplne iné plány. Možno z neho chceli mať obchodníka, učiteľa, doktora, či ministra, ale určite nie speváka rockovej kapely, ktorej meno a zámer je doslova ´rušivý´. "Celý život mi niekto chcel určovať, kadiaľ mám kráčať a čo mám robiť," hovorí David. "Takto to už ďalej nešlo. Moje texty a imidž sú o tom, ako ma vykopli z piatich rôznych škôl, ktoré som kedysi navštevoval a ako som zo seba nenechal urobiť takého, akého ma chcela mať naša spoločnosť. Výchova na mňa mala úplne opačný efekt."
V Chicagu bolo obtiažne preraziť, lebo toto mesto nebolo nikdy naklonené príliš tvrdej hudbe. Je to domov takých skupín ako The Smashing Pumpkins, Local H a pod. Pred Disturbed bola v Chicagu asi najtvrdšou kapela Filter. Čoskoro sa kapela ukázala v chicagských kluboch, kde jej zdravo agresívny prejav zaujal mnohých. Neskôr nahrali demo, ktoré sa začalo dobre predávať a to bolo znakom, že Disturbed je na správnej ceste. Prvú zmluvu podpísali s Giant Records a vydali debut, obsahujúci skladby bez nejakých extra sól, spracovaný veľmi agresívne, no zároveň vkusne, s chytľavými refrénmi a zachovaním kontroly v každom smere. Potom album "The Sickness" vyšiel aj pod distribučnou značkou BMG Ariola.

Hoci tvorba Disturbed pôsobí miestami brutálnym dojmom (najmä vďaka zlostnému Davidovmu vokálu), skrýva sa za ňou ´vražedná´ inteligencia (napr. skladba "Down With The Sickness", ktorá by mnohým veteránom-headbangerom spôsobila zimomriavky). Zaujímavosťou môže byť i to, že v minulosti sa často stretli na pódiu so skupinou Ministry. Danove perkusívne riffy však boli dokonca údernejšie a razantnejšie. David chrlil texty ako boxér údery, hoci sa vôbec nepovažuje za rappera. Jeho rytmicko-vokálne schopnosti, ktorými dopĺňa hudbu, dokážu vyraziť dych. Dobrým príkladom jedinečného a nepredvídateľného prúdu slov je skladba "Stupify".

Využitím samplov a programovanej elektroniky sa chceli od začiatku oddeliť od všetkých podobne znejúcich spolkov. Väčšinou tieto vymoženosti dokresľujú celkový výraz a majú byť akýmsi pohladením ušných bubienkov. Dan sa snaží, aby jeho riffy boli čo najviac ´stresujúce´, hoci práve na to sa svojim hlasom a textami zameriava David. Disturbed je kapela, pred ktorou vás mamka bude varovať, aby ste si od nej nevzali cukríky. Niektoré songy Disturbed sa objavili i na soundtrackoch (predtým nevydaná "Welcome Burden" zdobí soundtrack k filmu "Dracula 2000" v réžii Wesa Cravena, skladba "God Of The Mind" sa nachádza na soundtracku "Valentine"). Kapela prispela aj na tribútny album Faith No More coververziou "Mid-Life Crises". Za počet predaných kusov ich debut získal 15. novembra 2000 platinové ocenenie.

David Michael Draiman (spev) - pôvodom z Flatbush, NY. Do Chicaga sa presťahoval s rodičmi vo veku troch rokov. S kapelami prevažne punkového a new wave charakteru začal jamovať v šestnástich. Študoval filozofiu, politickú vedu a obchodnú administratívu. Jeho pódiový prejav je strhujúci, do vystúpení vkladá maximum energie, za čo sa mu dostáva uznania od rozvášneného publika.

Dan Donegan (gitara) - narodil sa v Oak Lawn, IL, vyrastal v Alsipe, IL a v súčasnosti býva v Chicagu. Je to veľmi zručný gitarista, používa zosilňovače Mesa-Boogie s trojitým usmerňovačom a Bogner/Extasy. Hrá na dvoch štandardných gitarách Gibson Les Paul a Gibson SG. Zvuky svojich gitár upravuje niekoľkými efektmi. Dan patrí v súčasnosti medzi najlepších gitarových nováčikov, pričom dokáže štúdiový sound preniesť aj na pódium a to sa mnohým nedarí. Aj kvôli tomu si Disturbed zaslúži stáť v prvej línii daného žánru.

Fuzz (basgitara) - pochádza z Covingtonu, Kentucky. Teraz je však obyvateľom Chicaga, rovnako, ako zbytok kapely. Používa 5-strunovú basgitaru značky Musicman a zosiňovač Ampeg - modely Sytpro 2 a Sytpro 3. Je ľahko rozoznateľný vďaka na zeleno ozdobeným vlasom poniže pliec. Fuzz je skutočne talentovaný muzikant s vlastným jedinečným štýlom. Spočiatku hrával na gitare, no ako presedlal na basgitaru, ovplyvnil ho najmä Geddy Lee z Rush.

Mike (bicie) - narodil sa a vyrastal v Chicagu IL. Jeho koziu briadku zdobí červený pásik. Hrá na peknej sade čiernych bicích Pearl Masters Custom s dvojpedálom, používa činely Sabian a paličky
Vater Power 5B.

Zdroj: http://music.box.sk/

album: "The Sickness" (2000)

Voices
The Game
Stupify
Down With The Sickness
Violence Fetish
Fear
Numb
Want
Conflict
Shout 2000
Droppin' Plates
Meaning Of Life

album: "Believe" (2002)

Prayer
Liberate
Awaken
Believe
Remember
Intoxication
Rise
Mistress
Breathe
Bound
Devour
Darkness

album: "Ten Thousand Fists" (2005)

10,000 Fists
Just Stop
Guarded
Deify
Stricken
I'm Alive
Sons Of Plunder
Overburdened
Decadance
Forgiven
Land Of Confusion
Sacred Lie
Pain Redefined
Avarice
Monster [Bonus Track]

other songs:

Hell
A Welcome Burden
Forsaken
Glass Shatters
God Of The Mind

 

 



Singers & Groups/Speváci & skupiny | stály odkaz

Komentáre

  1. nooojo
    Jáááj no Disturbed je uzasny ako nic iné máš dobrý vkus.. a tak isto aj Panic... ach no jo.. take kapelky.. a ludia o nich na slovensku skoro ani neviedia.. je to fakt skoda.. a to je ich tak vela.. aspon takto sa o nich dozvedia....
    publikované: 20.04.2007 23:53:46 | autor: moj-podpis (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014