Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Heart of Lioness

Srdce levice - neuveriteľný, no skutočný príbeh o levici, ktorá porušila nepísané zákony prírody...

HEART OF LIONESS

(Srdce levice)

 

Tento neuveriteľný, ale napriek tomu skutočný príbeh som videla prvýkrát asi pred viac než dvomi rokmi. Nedávno som mala možnosť zhliadnuť ho opäť na mojom obľúbenom televíznom programe Animal Planet. A preto som sa rozhodla oboznámiť vás s ním.

Je to príbeh odohrávajúci sa v Keni. Rozpráva o živote opustenej a nešťastnej levice menom Kamunyak. Saba Douglas-Hamilton ju po dlhší čas sledovala a monitorovala jej pohyb, čím nám umožnila byť svedkami naozaj úžasného zvratu v prírode. Každý z nás vie, že levy sú dravce a vždy keď sa im naskytne príležitosť dostať sa k potrave, tak zabíjajú. Musia to robiť, aby prežili. Preto bolo nepochopiteľné, ako je možné, že si Kamunyak adoptovala mláďa antilopy zvané Oryx. Doslova ho ukradla jeho matke bez toho, aby jej a mláďatku nejako ublížila. Bol tu len jeden vážny problém, Oryx bol malý a potreboval materinské mlieko. Síce sa snažil jesť zeleň a listy na kríkoch, jeho žalúdok to ešte nedokázal stráviť. Všetci si mysleli, že je to hra na mačku a myš. Jediné vysvetlenie, prečo ho Kamunyak nezabila bolo, že sa s ním kruto zabáva.

Už keď si všetci mysleli, že Oryxov koniec sa blíži, mláďaťu sa nejako podarilo dostať k matke, ktorá ho nakŕmila. Keď to Kamunyak zistila, očividne ju to nahnevalo. Vyzeralo to, akoby sa v nej prebudil predátorský inštinkt a ona bola rozhodnutá zabiť. Vtedy nastal dych vyrážajúci okamih. Kamunyak začala vydávať zvuky, ako keď levica volá svoje mladé. Ona ho volala a ono prišlo. Vzápätí každému došlo, že to nie je hra, ale skutočnosť. Kamunyak si ho naozaj adoptovala a bola odhodlaná ho vychovať.

Všetko by bolo dobré, keby mali potravu. Oryx sa zo zúfalstva snažil sať mlieko levice, ale ona žiadne nemala. Boli hladní. Lev potrebuje loviť aspoň každé štyri dni a Kamunyak nejedla už vyše týždňa. Bolo len otázkou času, kedy jeden z nich uhynie. Kamunyak bola taká vyčerpaná, že všade kde sa dalo, spala. No napriek tomu mláďa nikdy nespúšťala z dohľadu.

Keď sa o tomto príbehu dozvedeli miestni ľudia, nechceli tomu veriť. Levy boli ich nepriateľmi, pretože im zabíjali dobytok, a tak oni na oplátku zabíjali ich. Saba sa rozhodla ukázať ľuďom fotky a video, ktoré zobrazovalo materinskú lásku Kamunyak k Oryxovi. Boli šokovaní. Ihneď medzi nimi začala kolovať legenda o levici, ktorá bola neplodná, a tak jej Boh zoslal mláďa antilopy. Rozhodli sa im pomôcť.

Chceli ich nakŕmiť. Saba s tým nesúhlasila, chcela to nechať na prírodu, ale ľudia si nedali povedať. Avšak, stalo sa niečo neočakávané. Keď Kamunyak hodili kus mäsa, iba ho očuchala a nechala ho tam ležať. Bolo to nepochopiteľné vzhľadom na to, že musela byť príšerne hladná.

Po dvoch týždňoch sa konečne Kamunyak a Oryx vydali k napájadlu, pretože už v tieni bolo 40 stupňov. Oryx sa nemusel ničoho báť, kým po jeho boku stála levica. Síce ich voda trochu osviežila, vyzerali strašne zúbožene. Oryx sotva chodil, bol tak omámený a zničený, že ho motalo z jednej strany na druhú. Kamunyak už nemala síl, ľahla si do tieňa a prvýkrát po 16 dňoch Oryxa spustila z očí. Tento okamih bol osudný.

Neďaleko ich sledoval lev a využil Kamunyakinu nepozornosť. Schmatol malého Oryxa a odviedol si ho ako obeť. Keď Kamunyak počula Oryxov zúfalý výkrik, hneď vyskočila a bežala za ním. Bolo neskoro. Nemohla nič urobiť. Správala sa presne ako levica, ktorá stratí svoje mláďa. V jej očiach bol smútok, bolesť, veľká strata. Oňuchávala miesto, kde bolo zabité mláďatko, cítila tam krv. Stratila ho.

Hneď na druhý deň sa Kamunyak podarilo zabiť a zjesť malé prasiatko. Potom si adoptovala ešte ďalších päť antilop, no žiadna nevydržala tak dlho ako Oryx. Jedna umrela hladom, ďalšia sa vrátila k matke.

Objavili špekulácie o tom, prečo to Kamunyak robí. Zistilo sa, že keď bola levíča, tak jej vyvraždili celú svorku, len jej sa podarilo prežiť. Vyrastala sama. Pravdepodobne trauma bola dôvod, prečo sa uchýlila k tomu, aby si osvojila malého Oryxa. Odrazu sa Kamunyak vyparila a už sme ju nikdy viac nevideli. Dúfajm, že sa jej podarilo nájsť si vlastnú svorku a svoj život dožila tak ako sa patrí – šťastne. No ľudia v Keni si asi naveky budú rozprávať legendu o levici, ktorá si zamilovala mláďa antilopy.





Zaujalo ma... | stály odkaz

Komentáre

  1. nadherny pribeh...
    ...
    publikované: 13.06.2008 23:09:13 | autor: hankaa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    :) ach :)
    publikované: 14.06.2008 11:37:30 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  3. jeej
    ja som to videla:)...chytilo ma to za srdce....och joj:D:D..inak ahojik nany
    publikované: 08.07.2008 13:14:01 | autor: zuzana A (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. To zuzana A;) :
    Ahoj:)...aj mna ten pribeh chytil za srdce, škoda, že ho nemám nahratý...
    publikované: 09.07.2008 23:57:45 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014