Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Requiem for a dream

Jeden z najlepších filmov aké som videla...jeden z mála, ktorý naozaj ukáže tvrdú realitu...Kto nevidel, nemôže posúdiť a hlavne môže ľutovať!!! Takže neváhajte a tento film si zaručene pozrite;)!!!

 

 REQUIEM FOR A DREAM

O čom to je?

Dávka, zapaľovač, zohrievanie, striekačka, prúdenie krvi, rozšírené zreničky, úľava – o tom všetkom vypovedá film, ktorého hlavná postava, jedináčik Harry Goldfab, začína svoju kariéru predávaním vecí z domácnosti a prepracuje sa so svojím kamarátom až k dealerstvu. Zdanlivo dokonalý vzťah s jeho priateľkou Marion je len ďalšou ilúziou do ktorej obaja padajú každou dávkou hlbšie a hlbšie. Paralelne s jeho osudom sleduje film Harryho matku, Saru, a jej závislosť, ktorá sa postupne prehlbuje. Je závislá na sledovaní reality show, vymývajúcej jej mozog, a keď sa k nej jedného dňa dostane z televízie ponuka na účinkovanie v jej obľúbenom programe, padá do akejsi utkvelej predstavy ideálu krásy a s tabletkami na chudnutie sa ponára sa až na dno sveta tých najtemnejších ilúzií.

RECENZIA by Milan Žonca

Zdroj:http://www.zionmag.org

Táto recenzia je o filme, po zhliadnutí ktorého divák ostáva nehybne sedieť v kresle. Mlčí. Niečo cíti, ale nedokáže to pomenovať. Čo to bolo? pýta sa sám seba v duchu. Čo som to zažil? Čo ma to prevalcovalo? Eschatologická vízia? Rozbehnutá parná lokomotíva? Tisíc gramov čistého intravenózne? Niekoľko úderov do hlavy tupým predmetom? Pravda?

Presne tak, chvíľu to trvá, kým sa divák preberie z počiatočného šoku. Pozbiera zo zeme porozhadzované úlomky vlastnej duše a v tom okamihu sa mu zažiada vidieť ten film ešte raz. Prečo? Nevie. Asi kvôli tomu adrenalínu. Kvôli tomu nebezpečenstvu. Alebo kvôli tomu, že je taký hrozný. Taký pravdivý.

Requiem For A Dream nie je o drogách. Je o ľuďoch, ktorí berú drogy. Je o nás všetkých. Zabudnite na Trainspotting - ten je oproti tomuto filmu ako Dobšinského rozprávočka. Hrôza, ktorú v nás vyvoláva Requiem For A Dream, totiž nepramení z drastických scén, ale z chladnej, drsnej reality, ktorej rozmery človek dokonale pochopí až vtedy, keď nabehnú záverečné titulky. Reality, v ktorej sa nemôžeme vyhovárať na matrix, ale v ktorej musíme žiť.

Sara Goldfarbová (geniálna Ellen Burstyn) má len televízor a svojho syna. Harry (Jared Leto) je bezvýznamný drogový díler, ktorý matke zastavuje televízor, aby mal na dávky. Sara uniká z bezútešnej reality obyčajného obytného domu v newyorskej štvrti Coney Island, obývaného prevažne inými živoriacimi židovskými vdovami, do sveta fiktívnej televíznej súťaže JUICE (Šťava). Keď ju televízna spoločnosť vyberie ako potencionálneho kandidáta do súťaže, jej život sa zmení. Získa rešpekt susediek a príležitosť postaviť sa pred kamery a reflektory. Aby sa vošla do svojich jediných večerných šiat, začne chudnúť, a keďže na diétu nemá dosť pevnej vôle, navštívi "odborníka", ktorý jej predpíše množstvo návykových piluliek na chudnutie. Život Sary Goldfarbovej získava svoj zmysel - sú ním zelené, oranžové a fialové tabletky a čakanie na definitívne pozvanie do súťaže.

Aj Harryho život má svoj zmysel. Je ním heroín a Marion Silverová (Jennifer Connely). S obomi prežíva krásny a romantický vzťah, ktorý si oddelene už ani nedokáže predstaviť. Drogová kríza v New Yorku však spôsobí, že ich "zdroje" vyschnú. A bez heroínu prestáva láska fungovať, to vie každé decko. Taký je život.

Requiem For A Dream rúca všetky ilúzie, ktorými sme sa až doteraz utešovali. Ilúzia prvá: Kde je hranica medzi American Dream a American Nightmare? JUICE znamená Join Us In Creating Excellence: je svet samých "úžasných ľudí", do ktorého Saru Goldfarbovú denne vťahuje televízia, ešte snom, alebo už nočnou morou? Requiem For A Dream odhaľuje krutú pravdu - snaha dostať sa do tohto "dokonalého sveta" Saru nakoniec mení na závislú halucinujúcu trosku. Ale ako sa potom môžeme dostať do dokonalého sveta, do ktorého nás pozývajú televízne obrazovky? Iba žeby nás klamali...

Ilúzia druhá: Kde je hranica medzi feťákom Harrym, Marion, ktorá predáva svoje telo, aby získala dávku, a Harryho matkou? Drogy, šou JUICE aj tabletky na chudnutie ponúkajú v podstate presne to isté - zmysel života. Scenárista a režisér filmu Darren Aronofsky, jeden z najtalentovanejších mladých amerických režisérov, poukazuje na túto analógiu rovnako koncipovanými krátkymi zábermi aplikácie heroínu a tabletiek na chudnutie. (Jeho kamera je vo všeobecnosti geniálna, jej invenčné použitie ako ďalšieho dejotvorného činiteľa vytvára v príbehu netušené paralely.) Kľúčom k príbehu a k dôvodom Sarinej závislosti sa ukazuje byť úvodná scéna, v ktorej sa majiteľ záložne pýta Sary, prečo nepošle syna na liečenie. "Je to moje jediné šťastie, môj jediný syn, nemôžem mu to predsa urobiť." Bludný kruh sa uzatvára. A nepríjemná pachuť v ústach.

Tretiu ilúziu je teraz ľahké uhádnuť: existuje hranica medzi láskou a utrpením? Láskou a smrťou? Láskou a čímkoľvek iným? A konečne - medzi matkou a milenkou? Requiem For A Dream obsahuje niekoľko nenápadných oidipovských paralel. Harryho spoločník-díler sa pozerá na svoju spiacu priateľku a spomína na to, ako dobre mu bolo v matkinom náručí. Sám Harry si s Marion bez problémov šľahne dávku, ale keď sa dozvie, že sa jeho matka mení na tabletkového narkomana, preľakne sa a snaží sa ju ochrániť. Marion a Sara svojimi osudmi aj stvárnením vlastne úplne prirodzene splývajú do jednej postavy. V jednej scéne si Harry predstavuje Marion, ako stojí na móle na Coney Island v šatách svojej matky (áno, v tých, kvôli ktorým sa ona sama zničí). Čo symbolizujú tie šaty? Najskôr asi lásku. Alebo deštrukciu.

Requiem For A Dream je o ľuďoch, ktorých zničí hľadanie zmyslu života. "Kedy prídeš?" plače v záverečnej scéne sebou samou zneuctená Marion. "Prídem zajtra," plače Harry. "Príď dnes." Ale Harry už nepríde. Nekróza ruky ho nasmeruje tam, kde končí aj jeho matka. Tieň Sary Goldfarbovej dostáva elektrické šoky na nemocničnej posteli, oblečený do tých osudových červených šiat.

Requiem For A Dream obsahuje viac ako dvetisíc strihov. Vo viacerých odborných anketách sa umiestnil medzi najlepšími filmami roku 2000. Posledná polhodina snímky patrí podľa mnohých kritikov medzi najtrýznivejšie polhodinky v celých dejinách filmu. Herec Jared Leto si po skončení nakrúcania oholil hlavu a utiahol sa do kláštora v Portugalsku.

Neodeliteľou súčasťou zážitku z filmu Requiem For A Dream je hudba. Skladateľ Clint Mansell (člen industriálnej hudobnej skupiny Pop Will Eat Itself) v spolupráci s telesom Kronos Quartett stvoril strhujúcu a invenčnú filmovú hudbu, ktorá skvele dotvára atmosféru filmu. A aká je vlastne atmosféra filmu Requiem For A Dream? Možno ju opísať jedným slovom, ktoré som našiel takmer vo všetkých recenziách. "Disturbing".

Môj názor:

Dalo by sa povedať, že som celkom náročný divák, pretože som videla veľmi veľa filmov rôzneho typu a žánru. Takže môžem povedať, že mám celkom prehľad - tým samozrejme, nechcem naznačiť, že som do filmov odborník. Už len to, že som sa rozhodla dať "Requiem for a dream" na blog o niečom hovorí. Tento film je naozaj skvelý. Počula som o ňom len pozitívne veci, a tak som sa rozhodla si ho stiahnuť (okej...dôvodom bol aj herec Jared Leto - chcela som vedieť či je aj dobrý herec, pretože ako spevák je skvelý). A poviem vám, tie hodiny sťahovania za to stáli. Tento film dôveryhodne vyobrazuje rôzne závislosti...no nie len to. Je to o tvrdom a drsnom živote. Nie je to žiadna rozprávka, žiadny prehnane srdcervúci film, ktorý sa aj tak skončí očakávaným "happy endom." Práve naopak. Človek celý film sleduje so zatajeným dychom prilepený na stoličku a s očami prilepenými na obrazovke. Stále sa tam niečo deje. Stále sa máte na čo pozerať. Neustále si kladiete otázku: "Ako tento film môže skončiť?" A keď sa konečne dočkáte konca, nechcete aby to bol koniec.....teda aspoň ja som nechcela. Naďalej som sa chcela nechať unášať strhujúcim príbehom a tou úžasnou hudbou, ktorá film sprevádza. No to už, bohužiaľ, nebolo možné. Tento film vám dá naozaj veľa. Neviem, či ponaučenie je to správne slovo, ale určite si spolu s týmto filmom odnesiete aj skvelý estetický zážitok. Tu proste nie je čo riešiť. Tento film u mňa dostáva plných 100%...bez zbytočných rečí - VRELO ODPORÚČAM!!!

   Trailler:

Už len keď som videla úvodnú scénu, tak som vedela, ze to nebude typický film. Vedela som, že to bude niečo výnimočné a že sa to oplatí pozrieť:

Sára GoldFarb: Harolde, prosím, televizi už ne.

Harry Goldfab: Ó, mami. No tak, mami.

Proč kvůli tomu musíš tak moc vyvádět?

Víš, že ji budeš mít zpátky za pár hodin.

Proč chceš, abych  se cítil provinile?

O co se snažíš?

Chceš, abych rozbil tvoji televizi?

Nebo zničil radiátor?

Anebo třeba rozsekal celej barák.

Tvůj vlastní syn, tvoje maso a krev?

To je to, co chceš udělat?

Vlastnímu synovi?

Proč si se mnou pořád zahráváš?

Sára: Harolde, neudělala bych to.

Řetěz tam není kvůli tobě.

To je kvůli zlodějům.

Harry: Tak proč teda nevylezeš?

Chápeš, co říkám? Vídíš, jak mě pořád rozčiluješ, mami?

Mami...

Mami...

Pojď ven...

Prosím, mami.

Sára: Tohle se neděje.

A pokud se to děje, tak to bude v pořádku.

Tak se neboj, Seymoure.

Všechno se to vyřeší.

Uvidíš.

Nakonec to bude všechno krásné.


Filmy/Seriály | stály odkaz

Komentáre

  1. dobry film
    ale mna na nom uchvatil hlavne ten soundrtack, ktory este teraz stale pocuvam ;)) a to ja osm len na punkrock... fakt dost ze dobre
    publikované: 27.04.2007 22:19:14 | autor: radkio (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Radkio
    No jasneeeeee.....ten soundtrack je skvely...tiez ho pocuvam stale dookola...ale ten film je naozaj skvely....vacsina filmov ma vzdy sklame, ale tento ma milo prekvapil;).
    publikované: 27.04.2007 22:32:13 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Najlepší film o drogovej problematike
    aký som doteraz videla.
    publikované: 28.04.2007 11:21:04 | autor: Linki (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Linki
    That´s right. Absolutne suhlasim;)...
    publikované: 28.04.2007 12:03:04 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ...
    máš u mně diplomek
    publikované: 01.05.2007 21:15:46 | autor: verča (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. fu
    TAk tento film som videla dnes na odporucanie jednej osobky (vieme o kom je rec vsak nany :o)) )....a ako mala som dost.....fakt je to film ktory stoji za to vidiet....po skonceni som naozaj zostala sediet a nic som nevravela chvilu mi trvelo kym som predychala ale stalo to za to.....Ten film mi dal dost vela...a myslim ze je to fakt dobry film o problematike drog.....a najlepsie je ze je to skutocne tak...to co tom filme je sa deje...je to pravda....a to je to najhorsie.....nepochopim ako si niekto moze takto pokazit zivot...ale to je len moj skromny nazor....tak dakujem za pozornost......ak to niekto cital
    publikované: 06.05.2007 21:51:52 | autor: stewka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Stewka a vsetci, ktorych tento film zaujal tak ako mna:)))
    xixi:) Som vazne rada, ze nie som jedina, ktoru ten film tak strhol...proste ked som to prvykrat videla, tak som si vravela, ze je to riadne huste a uplne skvelo natocene...je to hrozive a predsa realne...**SPOILER** Najme sa mi paci ako tam zachytili ten fakt, ze vztah medzi Marion a Harrym bol v najlepsom poriadku len vtedy , ked mali "matroš." Akonahle nastali komplikacie s tym ako ho zohnat ich harmonicky vztah sa pomaly zacal rozpadat. Alebo to, ze Harry v tych svojich halucinaciach videl Marion oblecenu ako svoju matku. A Tyron stale myslel na svoju mamu a ked sa ho priatelka spytala, ze co robi, tak povedal, ze mysli na nu. Co samozrejme nebola pravda... Proste tento film toho vela odraza...napr. aj to, ze Harry si kludne pichol ihlu do hnijucej ruky, kludne sa s Marion a Tyronom sfetoval... Ale ked zistil, ze jeho mama berie navikove tabletky na chudnutie, zacal robit sceny a presviedcal ju nech s tym okamzite prestane... Sara tak tuzila po tom byt v tv show a vychvalit v nej svojho syna, ze ju to priviedlo k sialenstvu. Z racionalne uvazujucej osoby sa stala zena, ktorej zostali len sny. Harry a Tyron sa kvoli dealerstvu a drogovaniu dostali tam kam patrili - do vazenia. Takto si znicit zivot, ked ho mali este cely pred sebou. A Marion si zarabala sexom aby mohla nadalej drogovat. Kam az boli schopni zajst kvoli bielemu prasku...je to vazne sokujoce. Mohla by som s pokojnym svedomim vyhlasit, ze tento film patri medzi najlepsie na svete. A hlavne medzi tie najrealistickejsie a najpoucujucejsie, mozno az zastrasujuce. Aj ked film rozhodne nebol natoceny so zamerom moralizovat, clovek sa tomu neubrani...Myslim si, ze po zhliadnuti tohto genialneho filmu sa clovek zamysli nad svojimi zavislostami a ani nepomysli na drogu.
    publikované: 06.05.2007 23:10:46 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ...nOOOO!!!
    myslim, ze moooj nazor uz poznas!! =)) ale pre tych co nie a zhodou okolnosti ho chcu pocut...podla mna to bol SUPER FILM!! hoci som ho nevidela cely, ale videla som vsecko podstatne!! si myslim...ta hudba, obsadenie, tie ich vykony PRIBEH ... VSETKO BOLO TAKEEE...PUTAVE A PRAVDIVE A STRASNE POSOBIVE ZE STE CELY PRIBEH PREZIVALI SPOLU S POPSTAVAMI...co sa mne stava pomerne casto...=P potom si zrazu uvedomim "bebkees, ved to je iba film"....:D PROSTE ODPORUCAM!!
    publikované: 09.05.2007 19:35:33 | autor: babetka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Tak teda:
    Na odporucanie milej autorky tohoto blogu som si dnes kukol tento filma musim poznamenat ze sa hned zaradil medzi moje NAJ. FAKT NEFALSOVANA REALITA. Ked som to pozreal napadalo ma brutalne vela myslienok ... a ak mam pravdu povedat nie dobrych ale akurat tych druhych ... a ked som nad tym tak uvazoval tak mi nepripadali zle ... neviem ci to s tym suvisi ale vazne ... viem pochopit Harryho ... uplne sa viem s nim zzit (nie som fetak len tak mimochodom) ... proste geniealny film ... nepoznal som nijakeho z tych hercov okrem toho cernocha za ktorym si sla po "matros" ale super herecke vykony ... klobuk dolu!
    publikované: 16.06.2007 21:44:02 | autor: teafoos (e-mail, web, autorizovaný)
  10. to teafoos
    Ani nevies, ako ma potesilo, ze na moje odporucenie si si pozrel tento skvely film. A este viac ma potesilo, ze si ten film zaradil medzi svoje naj. Tak ako som uz niekolkokrat napisala a povedala, tento film zobrazuje realitu, ktoru mnohi ludia nevidia. A pri tomto filme si aj clovek uvedomi a zamysli sa nad svojimi zavislostami. Som rada, ze si si ho pozrel. Ak chces, tak zajtra v cajke o tom filme dat rec.
    publikované: 16.06.2007 22:26:12 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Budem
    Velmi, velmi velmi rad :)
    publikované: 17.06.2007 09:01:55 | autor: teafoos (e-mail, web, autorizovaný)
  12. potrebujem
    wedet z kade sa to da stiahnut???plssssssssssssss
    publikované: 10.12.2007 16:17:47 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. To maja
    No, myslim, ze by to malo byt na strankach ako warxtreme.com, war-board.net, war-forum.net,...
    No ak chces aby som nasla ja linky na stiahnutie, tak ma kontaktuj na mojom emaile - www.kaena666@seznam.cz, pretoze tu nemienim uverejnovat odkazy z vyssie uvedenych stranok.
    publikované: 10.12.2007 18:08:22 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. ABSOLUTNE SUHLASIM :)))
    Mnohí ani tento film nepoznajú, ale podľa mňa má ten film omnoho väčšiu hodnotu ako niektoré filmy, ktoré dostali Oscara (hoci sám bol na Oscara nominovaný :P ). Som veľmi rada, že film sa neskončil HAPPY ENDOM, pretože tak to v reálnom živote aj chodí... nie všetko dopadne dobre a ten film ukazuje naozaj reálnu stránku života ľudí... soundtrack je úžasný a je počuť v mnohých iných filmoch v rôznych úpravách... a samozrejme som si Requiem chcela pozrieť aj vďaka Jaredovi ;) TENTO FILM JE UŽASNY A CHYTI KAŽDEHO ZA SRDCE a dá človeku dôvod, aby začal rozmýšľať nad svojím životom... aspoň mne dal... 100% minimálne :P
    publikované: 15.03.2008 16:17:00 | autor: Weronika (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Najlepsi film aky kedy vznikol
    k Requiem for a dream som sa dostala len tak cisto nahodou a zrazu som zistila,ze je to moj uplne najoblubenejsi film.ma vazne velku moc a nuti cloveka zamysliet sa nad sebou.dokonca v nom nieje ani nic prehnane. pravdepodobne budem opakovat vyroky,ktore tu uz padli,ale je len dobre, ze koniec je uplne realny,lebo tak to vlastne chodi,aj ked je to krute.velmi silny film,ktory by si mal pozriet kazdy narkoman
    publikované: 29.04.2008 22:20:37 | autor: Saba (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. DOKONALOSŤ SAMA O SEBE
    Najgeniálnejší film, aký som kedy videla... Nemám slov. Ešte stále mám zimomriavky.
    publikované: 06.01.2009 21:52:21 | autor: janehellen (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014