Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

SWEENEY TODD: Čertovský holič z Fleet Street

Najnovší film Johnnyho Deppa a Tima Burtona...
 

 

originálny názov: SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET

Johnny Depp a Tim Burton opäť spojili svoje sily a prinášajú na veľké plátna adaptáciu slávneho a mnohými cenami oceneného muzikálu legendárneho skladateľa Stephena Sondheima "Sweeney Todd". Johnny Depp sa predstaví ako Benjamin Barker - muž, ktorý bol neprávom odsúdený a uväznený. Po rokoch sa vracia do Londýna a prisahá pomstu nielen za roky strávené za mrežami, ale aj za osud, ktorý stretol jeho ženu a dcéru.
Znovu otvorí svoje holičstvo a stáva sa Sweeneym Toddom - čertovským holičom z Fleet Street - ktorý "holil gentlemanov, o ktorých už nikto nikdy nepočul". K Johnnymu Deppovi sa pridáva aj Helena Bonham Carter ako Mrs. Lovett, Sweeneyho oddaná pomocníčka, známa svojimi diabolskými mäsovými koláčmi.
V úlohe sudcu Turpina, ktorý poslal Sweeneyho do väzenia, sa predstaví Alan Rickman. Jeho podlého pomocníka Beadla Bamforda stvárnil Timothy Spall a v úlohe konkurenčného holiča - extravagantného Taliana Adolfa Pirelliho - uvidíte Sachu Barona Cohena.

Môj názor:

Hneď ako som sa dozvedela, že Johnny Depp pripravuje nový film a režíruje ho skvelý Tim Burton, vedela som, že si to za každú cenu musím pozrieť. Po dlhom čakaní som konečne dostala šancu a so sestrou sme si ten film pozreli. Musím povedať, že to stálo za to. Johnny tam pôsobil ako úplný šialenec a presne také charaktery postáv mám rada. Ja osobne som nevedela, či mám Sweeneyho ľutovať, kvôli jeho ťažkému osudu, alebo kritizovať, pretože si vybral krutú cestu pomsty. No u mňa vyhrali pozitívne pocity voči Sweenyemu, možno aj kvôli tomu, ako obratne vedel zaobchádzať so striebornými britvami. Celá atmosféra filmu bola veľmi ponurá až zvrátená. Keď sa film rozbehol a Sweeney sa začal uplatňovať ako najlepší holič v Londýne, až vtedy sa dokonale vyfarbil. Ako bezcitný, šialený a diabolský. No pozadu nebola ani jeho herecká partnerka Helena Bonham Carter ako Mrs.Lovett. Nebola o nič menej šialená ako samotný masový vrah Sweeney Todd, no narozdiel od neho jej v hrudi aspoň trochu bilo srdce. Ďalšou dôležitejšou postavou bola Sweeneyho dcéra Johanna, ktorú 15 rokov nevidel. Typická nežná blondínka s tenučkým hláskom a nevinnou tváričkou. Držal ju v dome jej opatrovník a pôvodca Sweeneyho zbabraného života – Sudca Turpin v podaní Alana Rickmana. Práve on bol Sweeneyho hlavným terčom. Ďalším, ktorých by som mala spomenúť je mladý námorník Anthony, ktorý aj napriek svojmu naivnému a sčasti infantilnému správaniu na mne zanechal pozitívny dojem. Nad scénou, keď prvýkrát uvidel blondínu v okne a hneď spustil  „I feel you, Johanna. I steal you, Johanna“, som sa len pousmiala. Svojimi jemnými rysmi v tvári, nevinným pohľadom, naivitou a detinskosťou mi nesmierne pripomínal Armanda (môj miláčik – upír z kroniky Anne Rice). Celý príbeh bol veľmi zaujímavý a originálny. Populárne mäsové koláčiky Mrs.Lovett, na ktorých si ľudia pochutnávali mali jednu tajnú ingredienciu, na ktorú by Londýnčania hádam ani neprišli. Taktiež nechutný zápach vychádzajúci z jej kotolne mal neodhalený pôvod. No najväčšia záhada bola, že z holičštva Mr.Todda nenápadne mizli zákazníci. Estetické boli aj pretečené litre krvi z podrezaných krkov nič netušiacich ľudí túžiacich po hladkom oholení. Vo filme je mnoho scén, ktoré zblízka zachytávajú Sweeneyho presný rez cez krčnú tepnu. Tim Burton sa očividne vybláznil. No keď to mám zhrnúť, tak film je pútavý, zaujímavý a naozaj dobre spracovaný (len tá krv mi niekedy prišla trochu nepresvedčivá, no to je vedľajšie a úplne nepodstatné). Piesne vo filme sú rovnako dobré ako samotný film. Čiže nemôžem ho neodporučiť. Teda ak budete mať možnosť zhliadnuť tento úžasný film, tak sa nenechajte dvakrát núkať. ODPORÚČAM!!!


Filmy/Seriály | stály odkaz

Komentáre

  1. dik za recenziu
    takze podla teba sa oplati? citala som o nom na magazin.cz a celkom ma zaujal. Asi sa dam do zhanania :-)
    publikované: 15.02.2008 22:33:51 | autor: vira (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hej hej
    na sweeneyho sa akurat chystam, dufam ze to stihnem ..
    publikované: 15.02.2008 23:39:35 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  3. No, tak podľa mňa...
    ...sa určite oplatí. Aj keď by ste z neho náhodou neboli unesené, tak je to vynikajúci umelecký zážitok. Mne osobne sa páčil a mám v pláne si ho čoskoro opäť pozrieť.
    publikované: 15.02.2008 23:58:12 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ej
    :o)))...dobře ty!!
    publikované: 16.02.2008 16:48:37 | autor: Dezz (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014