Blood & Gold

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Schizofrénia

Schizofrénia je charakterizovaná ťažkými poruchami myslenia a emócií, ovplyvňuje reč, myslenie a vnímanie okolia i seba. Často vedie k psychotickým zážitkom, akými sú napríklad počutie hlasov,...

  SCHIZOFRÉNIA

Čo je to?
Schizofrénia je charakterizovaná ťažkými poruchami myslenia a emócií, ovplyvňuje reč, myslenie a vnímanie okolia i seba. Často vedie k psychotickým zážitkom, akými sú napríklad počutie hlasov, alebo fixovanie abnormálnych presvedčení, ktoré sa nazývajú bludy.
Grécky pôvod názvu možno preložiť ako „rozštiepenie duše“, teda nie „rozdvojenie osobnosti“, ako sa často uvádza. Najnápadnejším znakom ochorenia je určitá rozorvanosť, nejednotnosť v myslení a cítení. Chorý má problémy odlíšiť, čo je skutočnosť a čo len jeho vlastná myšlienka, predstava. Je to akoby sen v stave úplnej bdelosti. Je to zároveň ochorenie, s ktorým sa viaže najviac laických predsudkov a mýtov.

Ako sa schizofrénia prejavuje?
Pri schizofrénii sa objavujú príznaky, ktoré sú buď čímsi navyše oproti normálnemu stavu (chorý počuje hlasy, vidí postavy, celé scénické výjavy, cíti na tele alebo v tele neexistujúce pocity – to sú halucinácie, je presvedčený, že mu niekto vkladá alebo odoberá myšlienky, že ho niekto prenasleduje, že má nadprirodzené schopnosti – to sú bludy), alebo naopak ochudobnením zdravého správania a prežívania (zníženie aktivity, záujmov, ochudobnené prejavovanie citov, uzatváranie sa do seba, až úplné prerušenie kontaktov s okolím). Neschopnosť odlíšiť vonkajší svet od vnútorných predstáv vedie k neschopnosti sústrediť sa, rozmýšľať, reč sa stáva niekedy nesúvislou, nepochopiteľnou pre okolie, citové prejavy sú iným nezrozumiteľné, chorý sa nevie sústrediť na žiadnu činnosť, izoluje sa. Rozštiepenie znamená, že jednotlivé funkcie psychiky sú od seba akoby odpojené, v niečom môže fungovať úplne normálne, ale v inom je jeho správanie na prvý pohľad čudácke

Príčiny a priebeh
Predpokladáme, že neexistuje jediná príčina, potrebná je asi kombinácia viacerých faktorov. Na jednej strane sú to biologické príčiny (genetika, poruchy prenosu informácií na biochemickej úrovni medzi nervovývmi bunkami v mozgu), na druhej strane vznik ochorenia ovplyvňuje rodinné prostredie, vzťahy, nadmerné záťaže. Vzniká najčastejšie medzi 20. a 30. rokom života. Asi jedna tretina chorých sa po prebehnutom ochorení vylieči bez následkov alebo len s malými následkami, u jednej tretiny sa ochorenie vracia, ale chorý môže vykonávať menej náročnú prácu, a u jednej tretiny má choroba dlhodobý priebeh. Okrem
pacienta choroba výrazne ovplyvňuje aj ostatných rodinných príslušníkov, ktorí sa tiež musia vyrovnať aj s neodôvodnenou hanbou, že ich príbuzný trpí duševnou chorobou.

Koľko ľudí trpí?
Okolo 45 miliónov ľudí na svete (asi 1% obyvateľstva) od 18 rokov vyššie trpí schizofréniou niekedy počas svojho života, na Slovensku teda asi 50 000 ľudí. Táto porucha existuje u všetkých národov, ktoré sa zúčastnili štúdie. Ochorenie začína v mladom veku a môže viesť k obmedzeniu fungovania a strate získaných možností (napríklad neschopnosť sám sa živiť, či prerušenie štúdia). Na druhej strane človek so schizofréniou sa môže opäť plnohodnotne alebo aspoň čiastočne zapojiť do života. Dôležitá je dobrá spolupráca liečebného tímu s pacientom a jeho rodinou.

 Čo môžeme urobiť?
Výskum v oblasti schizofrénie pokročil a priniesol výrazný pokrok v liečbe. Objav liekov ovplyvňujúcich prejavy schizofrénie znamenal revolúciu v celej psychiatrii. Lieky ale priamo ochorenie neodstránia, je potrebné ich užívať dlhodobo. Liečebný prístup je biologickej (napr. lieky) aj psychosociálnej povahy (napr. vzdelávanie rodiny a rehabilitácia). Liečba sa postupne presúva od uzatvorených nemocničných inštitúcií k domácej liečbe, komunitným službám a všeobecným nemocniciam. Psychosociálna rehabilitácia urobila výrazný krok vpred. Umožňuje pacientom nájsť si miesto na pracovnom trhu, vo vlastných rodinách a spoločnosti. Včasná liečba je nevyhnutná pre lepšie uzdravenie.

Zdroj: www.dusevnezdravie.sk


Zaujalo ma... | stály odkaz

Komentáre

  1. Cena
    ahojky..máš u mě cenku za bleskajdu tak se pak mrkni..čau..:o))
    publikované: 25.04.2007 20:35:09 | autor: Anetka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ....fuuuuha!!...=)
    zlato, tak ty si nas vernych citatelov nesetrila!! :D najme co sa tyka rozsahu...no ale co uz s tebou =) ale je to fakt zaujimave...lebo v tych amecican filmsoch schyzofreniu vykresluju ako nieco....INEEE!! musim uznat, ze som to videla aj v jednej telenovele :DD je to fakt brutalik!!
    publikované: 26.04.2007 18:20:56 | autor: bebushka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ehm
    Náhodou som prechádzal okolo a všimol som si že tu sa ešte svieti...
    Môj sused, dobrí priateľ a bývalý narkoman je schizofrenik. Tieto do odborna ladené žvásty dosť skreslujú pohľad na skutočnú schizu. Viac osobností, bludy, halucinácie - toto sú vecy ktoré vykreslujú vo filmoch a odborných knižkách, ale nikde nespomínaju ako sa má človek zachovať keď vám váš dobrí známi začne rozprávať o tom že " modrá v skutočnosti nieje tak modrá, taká apsolútna modrá ide skôr do fialova ako do modra, lebo modrá v skutočnosti nieje tak modrá..." Mentálna stránka tých ľudí už je v úplne inom svete.
    A viete čo sú to tie lieky na schizu? Poväčšine prášky na ukludnenie alebo na spánok, ktoré pomôžu jedine v tom že aspoň chvíľu nemusíte počúvať tie hlúposti a môžte si robiť čo chcete. Tomu hovorím pokrok v oblasti medicíny...
    publikované: 12.05.2007 23:01:13 | autor: nox (e-mail, web, autorizovaný)
  4. a ešte
    sorry za gram. chyby...peniaze na moje vzdelanie rodičia minuli na elektrické bendžo...ale inak je to pekne napísané:)
    publikované: 12.05.2007 23:03:02 | autor: nox (e-mail, web, autorizovaný)
  5. to nox
    ...no ja sa o schizofreniu tak trochu zaujimam, pretoze som pisala nejeden clanok o tejto dusevnej poruche... Nestretla som sa s takym clovekom, ktory by nou trpel... Mozno, ze to co je tu pisane je trochu skreslene, ale ja nie som odbornik, takze mi nezostavalo nic ine ako najst nejaky clanok na nete... Ale diky za komentar...urcite je na tom dost pravdy;)
    publikované: 13.05.2007 16:05:34 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. kto nezazije neuveri
    Je to pravda co sa tu pise o schize. Pravda, ale ako som napisal kto nezazije zivot so schizofrenikom, neuveri a hlavne v horsich stadiach tejto choroby. Moj brat ju ma nejakych 25 rokov k tomu pije a odmieta sa liecit. Je to peklo pre celu ostatnu rodinu, ale aj blizke okolie susedov. Je to nocna mora a najhorsie na tom je, ze vam ani jeho potencialny psychiatri, ktory ho mali poslednykrat v opatere nechcu nejak uverit. V sucasnej dobe je na psychiatrii v Michalovciach, ato az nasledne po vystrajani pred policajtmi a konzultovani rychlej pomoci s poslednym osetrujucim psychiatrom cez telefon. Po jednom tyzdni na uzavretom oddeleni ho preradili na otvorene ododelenie s konstatovanim, ze sa dobre socialne sprava a ze patri k najkludnejsim pacientom na oddeleni. Pohovor s osetrujucim lekarom a ponuknutie videonahravky natocenej bez jeho vedomia, sa minuli ucinkom. Tam je dobry pacient a to ako sa sprava doma, akoby ich vobec nezaujimalo, lebo ani nie po dvoch tyzdnoch liecenia prisiel domov na priepustku. Urobil peklo a odisiel do pionierskeho tabora, ktory vraj je tiez limitovany tym , aku ma zdrav. poistovnu. Vsetci sa trasieme, kedy nam dni kludu skoncia. Padli tu aj slova o odobrati svojpravnosti, o nariadenej sudnej liecbe , ktorej vsak predchadza podanie tresneho oznamenia na brata. Som s toho vsetkeho zniceny, ale uz viem ze pre jeho a nase dobro je to jedina cesta. Keby ste ho videli, ako dokaze zurit, ako dokaze vrieskat, ake bludy prednasa pred neexistujucim publikom. Ako sa stavia do roviny nadradeneho cloveka neprijimaceho ziadnu kritiku. Nielen kritiku, ani ziaden vas nazor, inak vas zaplavi vulgarizmami a sprostymi nadavkami. Jeho nocne ozieranie je najhorsie. Neda vam spat ani susedom. Na okolie a nas podal asi sest tresnych oznameni. Stracate priatelov a ostatnu rodinu, lebo k vam nikto nechce prijst na navstevu. Chcel som sa dostat do predstavy co preziva taky schizo., atak som hladal na internete a nasiel som nejake polske videa o tom,
    ako to asi prezivaju. Je to hrozne a ani som nemal odvahu pozriet si viac, ako dve tieto videa. Som presvedceny, ze pre nich je otvoreny stresujuci svet normalneho cloveka, svetom hraniciacim so sialenstvom. V tomto svete sa stavaju hrozbou pre svoje blizke okolie, lebo nepoznaju hranice, ak vobec tam nejake su. Oni potrebuju svet kludu a profesionalnej opateri. Potrebuju byt zamestnani nejakou cinnostou a hlavne lieceny! Je to vsak hrozne tazka cesta pre rodinu. Ak chcete poradte, ako by to najlepsie slo, aky postup zvolit, aby som mu co najmenej ublizil, hoci si myslim, ze toho citu v nom uz asi vela neostalo. Nechcem a ani, nedovolim mu znicit mi rodinu a mna. Vsade vsak ocakavaju uplatky, na co nemam. Svet sa stal sebeckym a zlym. Verim vsak ze sa najde aj niekto, kto poradi a pomoze aj nezistne.
    publikované: 09.09.2010 19:13:41 | autor: peto (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014